Gemenele campioane

Nu de multe ori ti-e dat in viata sa vezi doua surori gemene pe acelasi podium. De aceea vreau sa va spun povestea lor.

                                         Nascute  pe 12 ianuarie 2007 in satul Pribilesti (satul meu natal) judetul Maramures ,gemenele  pe numele lor Rus Alexandra Stefania si Rus Anamaria Nicoleta, sunt mandria parintilor lor Mirabela si Nicu Rus, oameni simpli si cu bun simt, muncitori, dispusi sa-si sacrifice timpul si veniturile (nu foarte mari)  pentru comorile lor.

Va intrebati poate, ce m-a facut sa scriu despre cele doua fete?

Ei bine, o sa va spun. Alexandra si Anamaria, cum le zic parintii, sunt niste copii speciali.

Au venit pe lume destul de greu ( imi povesteste mama ), Alexandra fiind ,,cea mai mare”, cu cateva  minute decat Anamaria,cea plapanda si mititica.  Au fost asa de mici, incat medicul de la spital le-a spus parintilor verde in fata, ca au putine sanse sa traiasca. Pe tata nici nu l-au lasat sa le vada. De aceea la patru zile dupa nastere, medicul i-a sfatuit sa le boteze in cel mai scurt timp.

A  cazut cerul peste ei, parintii, care le-au asteptat sa vina pe lume cu atata drag.

In cele din urma , Dumnezeu  a hotarat ca ele trebuie sa traiasca. Si iata ca dupa 4 saptamani de spitalizare, tratamente si suferinta, fetitele au plecat la casa lor. Din pacate , una dintre ele s-a nascut cu o malformatie la bolta palatina, asa ca s-a impus inceperea sirului de interventii chirurgicale.Prima operatie a fost la 8 luni,a doua la 1 an si 8 luni iar a treia  la 2 ani si 8 luni , toate facute la Clinica Maxilofaciala 2  din Cluj Napoca, de catre  d-na Profesor Doctor Conferentiar Hurubeanu Lucia, carora parintii-i  multumesc inca odata si pe aceasta cale. Au fost ani grei. Ani in care s-au sustinut unul pe celelalt, s-au incurajat, iar ei au mers inainte si vor merge si de acum incolo, pentru ca fetita mai are de facut cateva operatii, pana la rezultatul final. Anamaria e curajoasa si nu are complexe de niciun fel. Stie ca mai trebuie sa fie operata, pana se ajunge la rezultatul mult dorit. Sa dea Dumnezeu sa fie bine.

Datorita acestor probleme ,parintii acestor copii nevinovati ,dar si ele,Alexandra si Anamaria au avut de infruntat  prejudecatile oamenilor, rautatea unora (intentionata) si privirile compatimitoare, pe care nu le poti uita niciodata:ele dor. Cum te-ai simti ca mama, daca cineva ti-ar spune:cum nu ti rusine oare, sa le aduci la biserica , sa vada lumea ce miratura  ( anomalie) ai facut? Mirabela, mama, are lacrimi in ochi cand imi povesteste toate astea.A suferit mult, dar e o bataioasa si nu se lasa usor. Desigur , ca nu o sa dau nume in povestea lor, pentru ca sunt persoane pe care le cunosc, dar tot ce pot sa va spun este ca ,,roata se intoarce” . La noi in Maramures este o vorba : ,,Dumnezeu nu culca-te”.

Au trecut cativa ani de atunci, fetele sunt la scoala, au terminat clasa a cincea, la doamna diriginta Eliza Pop (franceza). Si nu doar atat: de la 4 ani fac JUDO iar de la 6 ani fac si SAMBO. Pentru ele, parintii s-au mutat in Baia Mare in chirie. Fetele merg de cinci ori pe saptamana la antrenament,intotdeauna insotite de unul dintre parinti sau de bunica din partea mamei.D-l antrenor Vasile Pop  este cel care le pregateste. Si le pregateste bine.

,,Sunt doi copii formidabili ( mi-a spus antrenorul). Bataioase dar disciplinate. Desigur, uneori sunt cu capul in nori, dar le trece (rade). La concursurile la care mergem, si sunt multe de acest fel, sunt adversare  de temut pentru orice concurent de talia lor”.

Au multe  medalii , diplome si cupe incat parintii vor sa le pregateasca in casa de la Pribilesti o camera unde sa le etaleze,pentru ca au fost obtinute cu atata munca si sacrificiu.

La concursuri mama le insoteste de fiecare data, stand in galerie  cu inima cat un purice. De fiecare data, emotiile sunt altfel: doar sunt emotii de mama.

Sa va spun ca amandoua sunt campioane nationale? Ca de fiecare data sunt pe podium, la loc de cinste, dar intre ele doua nu exista rivalitate?                 ,,Niciodata nu le-as pune sa se lupte intre ele” imi spune antrenorul Pop Vasile, o persoana modesta careia nu-i place sa se laude cu reusitele lui. Mi-a spus cand i-am luat interviul:nu scrieti despre mine multe lucruri. Meritul este al lor.

Antreneaza la Clubul Sportiv Municipal din anul1992 , prin ,,mana” lui trecand peste 100 de campioni nationali, rezultate avand si la campionate internationale si europene, pe echipe sau individual.La juniori 6 cupe mondiale si 15 cupe europene. Mondiale de seniori ,27 . Pe echipe a obtinut peste 25 de titluri de campioni nationali. Din anul 2009, a fost onorat de catre Guvernul Romaniei cu titlul de Antrenor Emerit.

Mandri de fetele lor, Mirabela si Nicu Rus fac tot posibilul sa tina pasul, dar e foarte greu din doua salarii sa platesti chirie si sa faci performanta cu doi copii. Si totusi, de cate ori i-am intalnit sunt cu zambetul pe buze.

Ce mai stiu de Gemenele Campioane?

1)Nu le place sa se imbrace la fel:fiecare are personalitatea sa.

1)La concursuri, cheltuielile sunt suportate de familie.

3)Nu sunt inca legitimate la club, si de aceea nu le-a fost aprobata bursa.

4)Nu au nici un fetis inaintea concursurilor:prefera sa creada in fortele lor.

5)Adora pizza!!!

Alexandra si Anamaria sunt doi copii normali, se bucura de copilarie, rad si se joaca impreuna,fac sport si au rezultate uimitoare, si incearca sa se perfectioneze ca sa atinga performante inalte. M-au intrebat amandoua:de ce vreti sa scrieti despre noi? Stiti ce le-am raspuns?

Voi sunteti doua fetite norocoase si puternice:vreau ca lumea sa va cunoasca povestea si sa va sustina. Iar atunci cand veti ajunge MARI, sa-mi dati si mie un autograf si o invitatie la unul dintre concursurile voastre.

Multumesc familiei Rus Mirabela si Nicu pentru informatiile furnizate. Stiu ca v-am deschis rani vechi, dar am acordul vostru ca tot ce am scris ,este adevarat si va multumesc inca odata pentru privilegiul de a scrie:     Povestea Gemenelor Campioane                                                                                       Centura portocalie, sau Kyu 4, cuprinde urmatoarele procedee tehnice: Kouchi-Gari (mica secerare din interior); Ouchi-Gari (secerare din interior); Osoto-Gari (marea secera exterioara); Seoinagi (aruncarea peste umar; Yokoshio-Gatame (imobilizarea laterala cu pieptul); Kami-Shaigatame (imobilizarea in prelungire); Udehisigi-Juji-Gatame (luxarea bratului in cruce); Juji-Jime (strangularea in cruce).

Gemenele CampioaneDSC01821Cativa dintre colegii de antrenament .DSC01816DSC01829Rasplata muncii depuse de gemene.Antrenorul Pop Vasile dand sfaturi Alexandrei.DSC01802DSC01816O zi normala la antrenament.