Asasinate care au schimbat istoria- in evul-mediu

-661: varul lui Mahomed, pe care l-a casatorit cu fiica lui Fatima, Ali Ibn Abi Talib, al patrulea si ultimul dintre ,,califii legitimi” , este asasinat la Kufa de un kharidjite (discipol al celei mai vechi secte islamiste, la origine partizan a lui Ali).

-29 decembrie 1170:Thomas Becket, arhiepiscop de Canterbury, este decapitat in catedrala sa,  de catre patru cavaleri ai regelui Angliei, Henric II Plantagenét, la care el s-a opus si la excomunicat. Asasinatul acesta a declansat furia bisericii si a papei Alexandru al treilea.care a fortat regele la o penitenta publica.

22 mai 1382-Jeanne d’Anjou si de Sicilia, regina din Napoli, suspectata de uciderea sotului sau Louie  d’Anjou, in 1345 este asasinata de varul sau mostenitor Carol III, devenind astfel regele de Napoli. Fusese sufocata cu o perna , pentru a se crede ca a fost moarte naturala.
-1483: tanarul rege al Angliei, Eduard V (a domnit la 13 ani pe durata a doar doua luni) si fratele sau Richard de Shrewsbury, zis si ,,copilul lui Eduard”( deoarece tatal lor fusese regale Eduard IV ), sunt sechestrati in turnul Londrei unde sunt probabil ucisi din , ordinul unchiului lor Richard ,duce de Glacester. Acesta  , la randul lui era succesor  la tronul Angliei sub numele de Richard III . El pretindea ca nepotii lui sunt nelegitimi, evocand un caz de bigamie  din partea lui Eduard IV.

-5 ianuarie 1537:Alexandru de Medicis I , duce de Toscana, este asasinat la Florenta de varul sau Lorenzo de Medicis, numit Lorenzaccio , de catre insotitorul si iubitul sau. Lorenzaccio a fost asasinat la randul lui  la Venetia  26 februarie 1548.

-10 iulie 1584:printul William I d’Orange-Nassau, zis si  ,,Taciturnul” , principal artisan al independentei Provinciilor-Unite si la fundatiei Tarile -de -Jos, este asasinat la Delft de  catre regalistul Balthazar Gérard.

-14 mai 1610: regale Frantei  Henri IV , este ucis la Paris  in caleasca regala cu  doua lovituri de pumnal  de catre François Ravaillac, un fanatic religios catolic, dezechilibrat. La 27 mai ,Ravaillac este condamnat la pedeapsa cu moartea pentru crima de lezmaiestate, fiind-ui taiate picioarele, in piata  Grève din Paris.

-19 iunie 1747 : redutabilul tiran si monstru sangeros, Nadir Shah Afshar, regele Persiei si fondator al dinastiei  Afsharid , este asasinat de catre proprii lui  soldati, care fusesera  victimele  cruzimilor sale. Acest asasinat marcheaza sfarsitul Marelui Imperiu Persan.

-16 martie 1792 : regele Gustav III al Suediei este asasinat in timpul unui bal mascat de catre ofiterul nobil Jakob Johan Anckrarstrom,instigat  de un complot al nobililor suedezi, nemultumiti de reformele regale (abolirea torturii,toleranta religioasa ). Arestat , Anckarstrom este decapitat la 27 april 1792, dupa ce i s-a taiat mana. Scena asasinatului regelui Suediei l-a inspirat pe Verdi in opera sa ,,Bal mascat”.

Alte personalitati asasinate:  Constant II Heraclius (imparat din orient-668) , Alexie II Comneanul (imparat bizantin-1183), Eduard II (rege al Angliei 1327).Inès del Castro (amanta infantelui Petru al Portugaliei). Ducele de Bourgogne Jean Sans Peur-19 septembrie 1419. Regele Jaques I d’Ecosse  (februarie 1437).Regele Henri VI al Angliei (27 mai 1471). Guillome de La Marck (episcop de Liege-18 iunie 1485). Atahualpa (suveran incas -1533. Printul d’Ecosse Henry Stuart Darnley (sotul imparatesei Maria Stuart-februarie 1567). Ducele de Guise I (23 decembrie 1588).Henri III  (rege al Frantei-1 august 1589). Osman II (sultan al Imperiului Otoman-20 mai 1622). George Villiers I duce de Buckingham si favoritul regelui Angliei-23 august 1628).

Va continua……..