Asasinate care au schimbat istoria -in antichitate

De la originile umanitatii si dupa primul nascut Cain , asasinat din gelozie de catre fratele sau Abel, omul n-a incetat  sa comita acte crude , asasinate.

Toata istoria lumii  a prezentat personaje care au facut-o, si este plina de exemple de destine scurtate, incepand cu mari figuri istorice. Imparati, regi, presedinti si conducatori politici, staruri si lideri purtati de ale lor idealuri, sunt  numerosi cei care au platit cu propria lor viata angajamentele care i-au insufletit prin propriile vanitati , sau motivati de vointa proprie de a realiza mai mult  pentru dreptate si pace in lume.        -30 septembrie anul 48 IH  -omul de  stat si general roman , Pompei,a fost mai intai aliat a lui Iulius Cezar in primul sau triumvirat inainte de a deveni, principalul lui adversar.Invins de Cezar la Farsale ( 9 august anul 48IH) reuseste sa se refugieze in Egipt,unde  pentru a atrage favorurile lui Cezar, regale Ptolomeu il ucide.

-15 martie anul 44IH -datorita conjuratiei senatorilor republicani condusi de Cassius si Brutus, imparatul roman Iulius Cezar este asasinat in plin senat. Brutus , fiul Serviliei , amanta lui Cezar ,este cel care-i da lovitura de pumnal, imparatul strigand inainte de a muri-,,Si tu,Brutus fiul meu!”

-24 ianuarie anul 41IH -imparatul Caligula este omorat de catre pretorieni (soldati  din garda imperiala). Devenind nebun, mai precis megaloman, el vroia sa-si faca calul , consul, si conducea in anii de pe urma ca un despot tiran si sangeros.

-Casatorita a treia oara cu unchiul sau ,imparatul roman Claudiu,  Agripina , il otraveste pe acesta inainte de al proclama imparat pe fiul ei Nero, in detrimental lui Britanicus, fiul lui Claudiu. Devenit imparat, Nero il otraveste pe Britanicus, apoi pe mama sa Agripina, pentru a scapa de sub tutela ei, apoi isi otraveste si sotia, Octavia, fiica lui Claudiu. Declarat inamic public, de catre senat, Nero nu avea alta solutie decat sa se sinucida, lasandu-se ucis de catre un om liber, la 9 iunie anul 68IC.

-31 decembrie 192:Comodus , fiul lui Marcus Aurelius,se dedica coruptiei si este stabilit  un regim despotic si crud. A fost strangulat in baie la ordinal concubinei sale, Marcia si a prefectului pretorienilor Aemilius Laetus.

Alte personalitati din antichitate care au fost victime ale asasinatelor: senatorul roman Cicerone,si alti 50 imparati romani in Tiberia,Vitellius,Pertinax,Domitian,Caracala,Heliogabal, Alexandru Severius al 2-lea, Gallus,Gallian, Aurelian,Severius…..

Va continua………