Halloween , sarbatoare pagana?

Contestat de unii si adulat de altii, Halloween-ul , isi are radacinile in timpuri de mult apuse.

                        Pe locul unde se alfa acum Marea Britanie si Nordul Frantei,  traia cu sute de ani in urma, poporul   Celt care sarbatorea Noul An la 1 Noiembrie, cu un festival ce marca sfarsitul sezonului ,,cu soare” si inceputul sezonului ,,frigului si intunericului”.                                          Sarbatoarea se numea SAMHAIN, si este o data foarte importanta in Calendarul Pagan, marcand Sarbatoarea Mortilor.

                                  In 31 Octombrie, DRUIZII, preoti celti, se intalneau pe dealurile cu paduri  de stejar (stejarul era considerat sacru), unde faceau focuri uriase si sacrificii de corpuri si animale. Cand venea dimineata, druizii ofereau fiecarei familii o bucata de carbune, pentru caldura casei si eliberarea spiritelor rele.

                                   Pe 1 Noiembrie incepea sarbatoarea numita SAMHAIN, sau IMBOLC in unele locuri, sarbatoare care tinea 3 zile si unde erau parade de oameni cu costume facute din capete si piei de  animale .

                                SAMHAIN a devenit HALLOWEEN, cu are suntem familiarizati cand misionarii crestini au incercat sa schimbe practicile religioase ale poporului celt. In ultimele secole ale primului mileniu ( 600 A.D.) inainte ca misionari ca Sf. Patrick si Sf. Columcille  sa-i  converteasca la crestinism, celtii practicau religii elaborate de caste (druizii)  care aveau preoti, poeti, scientologi ,etc. Ca lideri religiosi, specialisti in ritualuri, purtatori de invatatura, druizii nu au fost asemenea misionarilor si calugarilor care trebuiau sa-si crestineze poporul si sa-i numeasca ,,inchinatori la diavoli rai” .

Mai tarziu cand sarbatoarea a fost adoptata si de crestini, a devenit ALL HALLOWS’EVE, urmata apoi de ALL SAINT DAY (sarbatoarea tuturor sfintilor) , si continea elemente pentru a onora si comemora mortii.

De Halloween se obisnuieste sa se puna in geam un dovleac scobit in care se pune o lumanare aprinsa, iar copiii se costumeaza in diferite personaje ( vrajitoare, schelete,dovleci, stafii, pisici negre, cranii, paianjeni) si umbla din casa in casa dupa dulciuri  cu binecunoscuta fraza:  ,,TRICK OR TREAT” .

De fapt, toate traditiile vechiului SAMHAIN si noului HALLOWEEN are radacini intr-o veche poveste celta, pe care doresc sa ti-o impartasesc si tie , draga cititorule.                                        Povestea lui Jack O’lanterns

O veche poveste  irlandeza, ne spune ca era odata un barbat care era poreclit Jack Zgarcitul. Acesta a baut cu Diavolul, si cum nu vroia sa plateasca pentru bautura ( din cauza ca era foarte zgarcit, de unde si-a primit si porecla) ,l-a convins sa se transforme intr-o moneda de aur  ca sa poata plati.

Dar Jack a pastrat moneda, punand-o intr-un buzunar, alaturi de o moneda de argint, aceasta facand imposibil ca Diavolul sa isi revina la vechea forma. In cele din urma, Jack l-a eliberat, cu promisiunea ca acesta (diavolul) sa nu-l deranjeze timp de un an de zile, iar cand acesta va muri sa nu-i revendice sufletul.

In anul urmator, Jack iar l-a ademenit pe Diavol si l-a rugat sa se urce intr-un pom pentru ai aduce un mar. Intre timp ,Jack a scrijelit pe scoarta copacului Semnul Crucii, iar acesta nu a mai putut sa coboare pana nu i-a promis ca nu o sa-l deranjeze timp de zece ani .La scurt timp insa dupa aceasta patanie, Jack a murit iar Dumnezeu nu l-a primit in Rai, iar Diavolul asa dupa cum le era intelegerea, nu l-a primit in Iad, nerevendicandu-i sufletul si trimitandu-l afara in noapte, doar cu un carbune aprins care sa-i lumineze calea. Iar Jack a pus carbunele intr-un nap si de atunci calatoreste pe pamant.

P.S. Mai tarziu , irlandezii ajunsi dupa 1920 in Statele Unite ale Americii au continuat traditia din tara lor, dar au inlocuit napii scobiti cu dovleci, ceea ce facea mai usoara munca pentru pregatirea pentru Halloween.

Asa s-a nascut Jack O’Lanterns , pe care il pun in geam pentru a speria spiritele mortilor.